GÜNEŞ YANIĞINA İYİ GELEN UÇUCU YAĞLAR NELERDİR?

GÜNEŞ YANIĞINA İYİ GELEN UÇUCU YAĞLAR NELERDİR?

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına iyi gelen doğal yollar nelerdir? Güneş yanığı evde geçer mi? Güneş yanığı için doktora gidilir mi?

 

Güneş yanığına iyi gelen uçucu yağlar güneş yanıklarının tedavisine doğal bir çare olabilir. Güneş kremi kullanmadan dışarıda vakit geçirmek cilt hassasiyetine ve güneş yanığına neden olur. Güneş yanığının şiddeti dışarıda geçirilen süreye göre değişiklik gösterir.

Uçucu yağlar, iyileştirici ve ağrı kesici özellikleri nedeniyle oldukça popülerdir. Aynı özelliklerden dolayı, güneş yanıklarının yatıştırılması ve tedavi edilmesi için kullanılabilir. Ancak uçucu yağlar oldukça yoğun bir yapıda oldukları için kullanmadan önce daima seyreltilmelidir. Uçucu yağları cildinize uygulayacaksanız avokado yağı, badem yağı, kuşburnu yağı ve jojoba yağı ile seyreltebilirsiniz.

Güneş Yanığına İyi Gelen Uçucu Yağlar

sfdfsd

Güneş yanığına iyi gelen uçucu yağlardan bazıları:

Papatya Yağı

Güneş yanığını hafifletmek için papatya yağı kullanabilirsiniz. Papatya yağının güçlü sakinleştirici özellikleri vardır. Genellikle aromaterapi, cilt bakım ürünleri ve makyaj malzemelerinde kullanılır. Güneş yanığını yatıştırmak için soğuk bir banyo suyuna birkaç damla ekleyebilirsiniz. Ayrıca, zihni sakinleştirmek için havaya yaymayı da deneyebilirsiniz. 

Nane Yağı

Nane yağı, doğal bir soğutucu olarak kabul edilir. Hafif güneş yanığından kaynaklanan ağrıyı ve ısıyı bir saat kadar hafifletmeye yardımcı olur. 2-3 damla nane yağını 10 damlar taşıyıcı yağ ile seyrelttikten sonra doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. 

Yeşil Çay Yağı

Yeşil çay, çeşitli faydaları olan bir antioksidandır. Cildi ultraviyole (UV) maruziyetinden korur ve güneş yanığı sonrası cildin iyileşme sürecini destekler. Güneş yanığı için reçetesiz satılan birçok ilaç yeşil çay yağı veya özü içerir. Yeşil çay yağı, cildin derin katmanlarını hedefler. Güneş yanığı olmasa bile güneşe maruz kaldıktan sonra kullanmak cildin ferahlamasına yardımcı olabilir. 

Lavanta Yağı

Lavanta yağı, sağlık açısından pek çok faydası olan bir yağdır. Kaygıyı azaltma yeteneğinin yanı sıra, ağrı giderici özelliği ile popülerdir. 2-3 damla lavanta yağını 10 damla taşıyıcı yağ ile birleştirerek cildinize uygulayabilirsiniz.  Ek olarak, lavantayı kısa bir süre solumak da rahatlatabilir. 

adsds

Aynısefa Yağı

Aynısefa yağı iltihaplı cildi yatıştırır. Antioksidan özellikleriyle tanınır. 2012’de yapılan bir araştırma, aynısefa yağının cildi UV ışınlarından koruduğunu kanıtlamıştır. Güneşe çıktıktan önce veya sonra 2-3 damla aynısefa yağını 10 damla taşıyıcı yağla seyrelterek cilde uygulayabilirsiniz.  

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, cilt hastalıkları için yaygın olarak kullanılan uçucu bir yağdır. Antifungal ve antibakteriyel özellikleri vardır. Çeşitli faydaları nedeniyle birçok güneş yanığı kreminde bulunur. 2-3 damla çay ağacı yağını herhangi bir taşıyıcı yağla seyrelterek cilde doğrudan uygulayabilirsiniz.

Uçucu Yağ Kullanırken Dikkat Edilecekler

sd

Güneş yanığına iyi gelen uçucu yağlar her zaman dikkatli kullanılmalıdır. Aşağıdaki hususları göz önünde bulundurun:

  • Uçucu yağlar, bitkilerin yoğunlaştırılmış ve damıtılmış halleridir. Kullanmadan önce mutlaka seyreltilmelidir.
  • Sağlık koşulları için uçucu yağların kullanımını destekleyen bilimsel araştırmalar yetersizdir ve resmi kullanım yönergeleri yoktur. Bu tür sağlık amaçlı kullanım, tamamlayıcı tıp olarak kabul edilir ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bazı kişiler uçucu yağlara karşı reaksiyon gösterebilir. Uçucu yağdan kaynaklanan bir tahriş fark ederseniz hemen kullanımı bırakın ve doktorunuza başvurun. Güneş yanığı olan bölgeye uygulamadan önce cildinizin küçük bir bölgesinde test yapın.
  • Uçucu yağlar, bebekler, çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar için güvenli olmayabilir.

Güneş Yanığı için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

asd

Hafif bir güneş yanığınız varsa, cildi yatıştırmak ve daha iyi hissetmek için güneş yanığına iyi gelen uçucu yağlara başvurabilirsiniz. Ancak, orta veya şiddetli güneş yanıkları için tıbbi tedavi almak daha güvenlidir. Tıbbi müdahale gerektiren belirtiler:

 

Vücutta belirgin kabarıklık

Birkaç günde iyileşmeyen güneş yanığı

Yüksek ateş

Baş ağrısı

Şiddetli ağrı, titreme ve halsizlik

Enfeksiyon