Kışın Bu Gıdaları Tüketin

 

Kış ayları üzerimizde hem bedensel hem de ruhsal etkiler oluşturuyor. Özellikle enfeksiyon, halsizlik, yorgunluk gibi rahatsızlık ve şikayetlerin yükseldiği bu dönemde salgın hastalıklara da yakalanma riskini azaltmak için doğru beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Dahası kış depresyonuna giden yol bile boğazımızdan geçebiliyor.

Doğru ve dengeli beslenmenin önemini anlatmaya elbette gerek yok. Her mevsim ve her yaşta, her bireyin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiği artık herkesçe biliniyor. Paketli, hormonlu gıdalar, insanlığı tehdit eden obezite gibi hastalıklar bilinçli yaklaşıma sahip olan herkesin gündeminde. Bu yazımızda size kış beslenmesinde öne çıkarılması gereken ve bedensel sağlığınızla birlikte dolaylı olarak ruhsal sağlığınızı da korumanıza yardımcı olacak besinlerden bahsedeceğiz.

soğanSoğan ve Sarımsak

Listenin başını çeken bu iki gıda doğal birer antibiyotik olmaları sebebiyle dikkat çekiyor. Sadece antibiyotik değil antioksidan özelliği de taşıyan soğan ve sarımsak vücudu enfeksiyona karşı korumakla birlikte ödem atmaya yardımcı olmak gibi faydaları da taşımakta. Yemeklerde ve salatalarda soğan ve sarımsak kullanarak kış boyunca kendinizi korumak için bir adım atabilirsiniz.

sarımsak

 

C vitamini ve Antioksidan içeren meyveler

Meyvelerden Elma içeriğindeki antioksidanlarla ve tok tutma özelliğiyle kışın baş tacı edebileceğiniz bir meyve.

C vitamini takviyesi için Kivi yardımınıza koşuyor. Aynı zamanda lifli bir meyve olan kivi bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler.

C vitamini klasiği Portakal da mutlaka tüketilmeli. Sadece C vitamini değil, folik asit, B6, B12 vitaminleriyle portakal damar sertliği ve kalp krizi riskine karşı önlem almanızı sağlar.

Kasları, kalp ve sinir sistemimizi koruyan narNar, kışın yeterince tüketilmeli. Bu harka antioksidan meyve kansere karşı da koruyucudur.

Son olarak Ayva üst solunum yolu hastalıklarında iyileşmeyi hızlandırır. İshale karşı önleyicidir. Zinde tutar, tok tutar ve kalp damar sağlığını korur.

Probiyotikler

Artık Her dönemin önemli sağlık öğelerinden biri haline gelen probiyotikler kış mevsiminde de yardımımıza koşuyor. Sindirim sisteminin önemi her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor ve sağlıklı sindirim sistemine sahip olmakla sağlıklı insan olmanın neredeyse eşdeğer olduğu söyleniyor. Bu anlamda probiyotikler sindirim sisteminin dostu olarak ön plana çıkıyor.

Yoğurt ve kefir ise probiyotik kaynakları arasında başı çeken gıdalar.

Serbest radikallerle savaşan Baharatlar

Zencefil soğuk algınlığı karşısındaki en büyük silahlarımızdan biri haline geldi. Yalnız hasta olanlar değil detoks yapmak isteyen, sağlıklı beslenme telaşına düşen herkesin mutfağında artık zencefile rastlamak mümkün. Serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücrelerimizi koruyan, B3, B6 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içeren Zencefil bu ilgiyi gerecekten de hak ediyor.

zencefil

Zencefil ve zerdeçal iki kardeş gibiler. A, E, B6 vitaminleri, demir, manganez, potasyum, bakır içeren zerdeçal da serbest radikallerin bir diğer düşmanı.

Et

Et tüketimini gerekli kılan şey çinko kaynağı olmasıdır. Çinko eksikliği durumunda vücudumuz enfeksiyonlara karşı açık hale geliyor. Bu nedenle başlıca çinko kaynağı olarak et soframızda yeterince yer almalı.

Kışın Tüketilecek Sebzeler

Kış döneminde yavaşlayan metabolizmamız enerjiye duyduğu ihtiyaçla beraber yediklerimizi kiloya dönştürmeye de yatkın hale gelir. Bunun önününe geçmek için dengeli meyve sebze tüketimiyle bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.

pancarPotasyum zengini kırmızı pancarın koyu rengine bakınca sağlıklı olduğı konusunda bizi ikna ediyor. Pancar folik asit, lif, protein, C ve B vitamini içerir. Kansere karş koruyucu ve bağışıklık güçlendiricidir.

Klasiyum, Magnezyum, Potasyum, C vitamini, beta-karoten… Mor lahana vücut bağışıklığını güçlendirir kemik oluşumunu destekler. Dişlerimiz de daha güçlü olur.

Sindirim sistemimizi uyarma görevini Pırasa yapıyor. Bunun yanında beta-karoten (özellikle yeşil kısımlarında), çinko ve güçlü bir antioksidan olan polifenoller de barındırır.

Ispanak mide, karaciğer ve pankreasın işlevini destekler. Magnezyum, fosfor, iyot ve çinko mineralleri bakımından zengindir.

Son olarak brokoli lifli yapısıyla hem sindirime fayda sağlıyor hem de vitamin ve mineral takviyesi yapıyor. Brokoli kemik erimesini önlüyor ve bizi kanserden koruyor.


Bu yazı tavsiye niteliğinde değildir. Bir sağlık sorunu yaşadığınızda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.