Neden Aloe Vera Yetiştirmelisiniz?

Neden Aloe Vera Yetiştirmelisiniz?

Kızılderililere göre Cennet’in sihirli değneği, Antik Mısır’da ölümsüzlük bitkisi Aloe Vera…

Görünüşüyle Kaktüs ve sukkulentleri andırsa da Aloe Vera zambakgiller familyasındandır. Güneyde, sıcak alanlarda yetiştirilmesi yaygın olan şifa kaynağı bu bitkiyi evlerimizde de yetiştirebiliyoruz. Hatta ve hatta yetiştirmek moda oldu diyebiliriz. Saksıda yetişen şifalı bir jel… Gözümüzle görmeseydik gerçekten son derece ütopik olduğunu düşünebilirdik.

Aloe Vera Jeli elde etmek için evinizde yetiştirdiğiniz bitkiden bir yaprak koparın, mümkün olduğunca dibinden kesmelisiniz. Keseceğiniz yaprağın büyük ve olgun olmasına özen gösterin. Çünkü mineraller, vitaminler, yaprakta faydalı ne varsa gövdeye yakın kısımlarında daha fazla birikmiş oluyor. Sarı bir öz su akabilir bırakın aksın, gitsin. Yaprağınızı yıkayın ve kurulayın. Yaprağınızı iç kısmı size bakacak şekilde bir zemine yatırın, keskin tırtıklı bir bıçakla önce kenarlardaki dikenler sonra da iç deriyi ayırın. Sonrasında içindeki jeli sıyırabilirsiniz. Dilerseniz tüm deriyi bıçaklar soyarak da jeli ayıklayabilirsiniz. İç deriyi soyduktan sonra yaprağı birkaç dilime ayırıp uygulamak istediğiniz bölgede dolaştırabilirsiniz.

Aloe Vera Jelini Saklamanız Gerekirse gövdeden ayırdığınız yaprağı ya da jeli birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak uzun süreli bir saklama yöntemi gerekiyorsa ayıklayarak ya da ayıklamadan buzluğa atarak saklayabilir ve ihtiyacınız olduğunda çözdürerek kullanabilirsiniz.

Aloe Vera hem ağız yoluyla hem de haricen deri üzerine uygulanarak kullanılabiliyor. Ancak bazı bünyeler Aloe Vera’ya karşı ciddi şekilde alerjik olabiliyor. Bu yüzden son derece dikkatli olunmalı.

Aloe Vera bitkisi ağız yoluyla alınırsa sindirim, boşaltım ve sinir sistemimiz için fayda sağlıyor. Cilt için ise çok yönlü, say say bitmeyecek faydaları var. Birkaç maddeyle özetlemek gerekirse:

 

  • Sindirim sistemini kuvvetlendirir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. 
  • Cilt üzerindeki yıpranmış hücreleri yeniler. Bununla kalmaz nemlendirme işlevi görür.
  • Yanıklar, güneş yanıklarını tedavi eder.
  • Deri iltihaplanmaları ile savaşır. 
  • Kolon kanseri riskini azaltır. Bağırsak hastalıklarının tedavisine yardımcı olur, bağırsak mantarlarını giderir.
  • Vücuttaki enzimleri depolamakta ve böbrek sağlığına katkıda bulunmaktadır.
  • Enfeksiyon karşıtıdır.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Kan akışını hızlandırır, damar tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olur.
  • Akne tedavisinde büyük yardımcıdır. 
  • Cilt üzerinde anti oksidin özellik gösterir. 
  • Böcek sokmalarına karşı etkilidir.
  • Radyasyon tedavisi gören hastaların cilt hasarını engellemekte faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
  • Egzama, sedef gibi hastalıklara düşmandır.
  • Donmadan kaynaklanan doku hasarına iyi gelir.
  • Elma ile birlikte müshil görevi görür.

 

Aloe Vera Jeli Nasıl Kullanılır?

Aloe Vera jelinizi çıkardıktan sonra 1 saat bekletin. Ardından doğrudan yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bal ya da kil gibi maddelerle karıştırarak maske hazırlayabilirsiniz. 

Kuru ciltliler Aloe Vera jelinin fazlalığına oranla bir iki kaşık bal, bir iki kaşık badem yağı ve çay kaşığıyla biraz da gül yağı ekleyerek bir maske hazırlayabilirler.

Cilt tonunu eşitlemek isteyenler Aloe Vera jelini ve yarım limon suyunu blendırdan geçirerek bir maske hazırlayabilirler.

Aloe Vera jelini saçlarınızda kullanmak için sirke ve zeytinyağı ile karıştırın. Saçlarınıza sürün ve yaklaşık yarım saat saçınızda bekletin. Kepek problemi olanlar için Aloe Vera tavsiye edilir.

Ağız yolu ile tüketmek için ise çıkardığınız jeli direkt olarak yutabilirsiniz. Biraz tatlandırmak için bal ya da limondan faydalanabilirsiniz. 

Dikkat: Bağırsaklarınızda, midenizde beklenmedik bir etki görürseniz asla yeniden denemeyin. Hamilelere kesinlikle önerilmez. Emziren anneler asla kullanmamalı. Mutlaka doktorunuza danışın.

Yara ve yanıklar için, sedef ve egzamada, böcek ısırıklarında doğrudan uygulayabilirsiniz.

Özellikle ağız yoluyla Aloe Vera almanın başlıca zararlarından biraz bahsetmek gerekir. Çünkü oldukça etkili olan bu bitki metabolizmanız için olumsuz etkiler gösterebilir.

Özellikle hamileler, emzirenler ve 12 yaş altı çocuklarda kullanmayın.

Fazla tüketirseniz tansiyon düşmesine sebep olabilir. Aşırı tüketim ayrıca kanlı idrar, kas güçsüzlüğü, kilo kaybı, ishal, böbrek problemlerine yol açabilir. Bazı kaynaklara göre karaciğer için zarar teşkil edebilir.

Hemoroid sorunu olanlar da kullanmamalıdır.

Ameliyat olacaksanız 2 hafta öncesine kadar kesinlikle alone Vera kullanmayın.