Parfüm Neden Her Tende Faklı Kokar?

Parfüm Neden Her Tende Faklı Kokar?

Koku insan için bir olmazsa olmazdır. Girdiğimiz her mekanda, ağzımıza atacağımız her bir lokmada ve karşımızdaki insanda ilk farkedilen unsurlardan biri. Hatta onu daha iyi algılamak için çaba sarfederiz. 

Aslında hepimizin kendimize özgü bir kokusu var. Ancak çevremizi saran binbir şeyin kokusu birbirine girmiş halde. Bu yüzden artık kendi kokumuzun dahi farkına varmamız çok mümkün değil. Eskiden insanların kendi kokularının önemli olduğu dönemler yaşandı. Şimdiyse onların yerini parfümlerimiz aldı. 

Sayısız seçenek arasında kendi parfümümüzü seçmek hiç de kolay değil. Bulunduğumuz ortama, mevsime göre hatta günün saatlerine göre parfüm seçiyor, değiştiriyoruz. En önemsediğimiz şeylerden biri de karakterimiz. Nasıl biri gibi kokmak istediğimiz de seçeceğimiz parfümü etkiliyor. Her şeyde olduğu gibi kokumuz da diğerlerinden farklı olsun istiyoruz. Neyse ki bu konuda bizi rahatlatan bir cümleyi sık sık duyuyor ve tekrarlıyoruz: Parfüm her tende farklı kokar.

Peki bu gerçek mi?

Parfüm birçok bileşen içerir. Alkol, aromatik yağlar, su gibi. Cildimiz de birçok bileşenden oluşuyor. Bu bileşenler ten yapımıza, cilt floramıza göre her birimiz farklı tınlıyor. Bir diğer deyişle parfüm buluştuğu tene göre bir reaksiyona giriyor. 

Cildimizde de bakteriler bulunur. Bu bakteriler sağlıklı bir ciltte yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler çevremizdeki her organik parfümlerimizi de parçalıyorlar. Dolayısıyla koku üzerinde etkileri oldukça fazla.

Bazı parfümler sentetiktir. Doğal bir reaksiyona girmeleri bu yüzden beklenemez ve kokuları değişmez. Yani her kişide farklı kokması parfümlerin içeriklerinde doğal özler bulundurmasıyla ilişkili bir durum.

Sonuç olarak cildimiz vücut kimyamıza göre farklı notalara farklı tepkiler veriyor. Stres, hormonlarımız, beslenme alışkanlıklarımız, yaşam şeklimiz hatta kullanmakta olduğumuz ilaçlar cildimizin kendine has, doğal kokusunu etkiler. Cilt floramızı etkiler. Bunların her biri parfümümüzün kokusunu da etkiliyor. Bu yüzden her tende ve her mevsimde farklı kokan parfümler bir başkasına yakıştığı gibi bize de yakışmayabilir. Parfüm seçerken kendi üzerimizde denememiz gerekiyor. Hemen karar vermemek, parfümü tenimize sıktıktan sonra bir-iki saat oyalanmak bu nedenle önem taşıyor.

Başka neler parfümümüzün kokusunu etkiler diye soracak olursanız; tütün mamülleri tüketimi, saç uzunluğu bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca günlük içilen süt miktarı, baharat miktarı da kokumuzu etkileyen faktörler. Cildin pH dengesi, hamilelik, regl dönemleri, su tüketimi, vücuttaki demir miktarı, şeker hastalığı… Liste uzayıp gidiyor. 

Bir diğer düşünce beyaz ya da esmer tenlilerde parfümlerin farklı koktuğu. Bu şekilde bir sınırlama çok da doğru değil. Aslına bakılırsa bu durum genel olarak ten rengi açıldıkça tendeki yağ oranının farklılık göstermesi gibi flora etkilerle alakalı. Parfüme baz oluşturan şey cilt rengimiz değil cilt tipimiz. Yine de açık tenli birine yakıştırılacak kokularla koyu tenli birine yakışacak kokular farklılık gösteriyor demek yanlış olmaz. Bu kokunun yansıtılmasından çok beğenilerle ilgilidir.

Tenimiz parfümün sadece kokusunu değil kalıcılığını da etkiliyor. Bu yüzden yazın terleyen tenimize yumuşak parfümleri yakıştırırken kışın nispeten kuruyam cildimize daha yoğun aromaları kullanmaktam çekinmiyoruz. Yaz geldiğinde parfümlerin rafa kaldırılıp body mistlerin ortaya çıkması bu yüzden.